Nie jest dla nikogo tajemnicą, że jedzenie to zjawisko tyleż biologiczne, co kulturowe. Przyjemność jedzenia nie ogranicza się tylko do zmysłu smaku. Delektowanie się posiłkiem angażuje także wzrok, zapach, dotyk, a wreszcie – chociaż znacznie słabiej i pośrednio – radość z jedzenia wzmacniana jest przez słuch. Posiłek był i jest najczęściej spożywany wspólnie, a to właśnie najbardziej decyduje o jego kulturowym charakterze. Dla badaczy kultury wspólne jedzenie to cały system kodów. Tu niemal wszystko ma znaczenie: pora jedzenia, kolejność dań, to, co jest jedzone, rozmieszczenie biesiadników przy stole, okazja, dla której się zebrali. Wystawna biesiada to okazja, aby gospodarz mógł pokazać swoją pozycję społeczną, zapraszając wspaniałych i możnych gości, podając wykwintne i obfite pokarmy na drogiej zastawie oraz dostarczając jedzącym wielu rozrywek.
źródło: organizator