Przejdź do menu głównego | Przejdź do treści | Przejdź do wyboru wielkości czcionki | Przejdź do mapy strony | Przejdź do osób | Przejdź do wiadomości | Przejdź do wydarzeń | Przejdź do instytucji | Przejdź do wyszukiwarki wydarzeń |

Miasto Stołeczne Warszawa

Dziesiątki miejsc na poranne spacery

Szukaj


Bulwy oświecenia? Początki uprawy i konsumpcji ziemniaków w Rzeczypospolitej - wykład w Łazienkach Królewskich
Kiedy
5 sierpnia 2020 (środa) g. 18:00
Gdzie
Muzeum Łazienki Królewskie, ul. Agrykoli 1 (Strefa leżakowania / Stara Kordegarda) (mapa)
zamknij
Bilety
1 PLN
www.lazienki-krolewskie.pl
Dostęp dla niepełnosprawnych Możliwy dojazd autobusem

Ziemniaki stanowią jeden z podstawowych produktów polskiej kuchni, chociaż trafiły na stoły naszych przodków zaledwie dwa i pół wieku temu. Sprowadzone z Ameryki po wyprawach Krzysztofa Kolumba długo traktowane były z nieufnością i dopiero w XVIII i XIX w. "podbiły" Europę.

O wprowadzeniu ziemniaków do uprawy w wielu krajach mówiono jako o osiągnięciu postępowych elit oświecenia, traktując wręcz bulwy jako znak nowoczesności. Władcy i działacze społeczno-polityczni mieli z sukcesem nakłaniać opornych chłopów do sadzenia nowej rośliny, która przyniosła im koniec głodu. Choć to stwierdzenie jest w dużej mierze prawdziwe, nie brakuje świadectw spontanicznego i oddolnego upowszechnienia się ziemniaków. Jak udowadniają najnowsze studia, chłopi uprawiali bulwy zanim temat ten został podjęty przez oświeceniową publicystykę i ustawodawstwo. Znakomitym przykładem jest polsko-litewska Rzeczpospolita, gdzie ziemniaki weszły do uprawy stosunkowo szybko, pomimo braku oficjalnej akcji promocyjnej.

W Rzeczypospolitej ziemniaki upowszechniły się za panowania Augusta III i Stanisława Augusta, choć największą popularność zyskały w XIX w. Podobnie jak w innych krajach, przyniosły prawdziwą rewolucję w żywieniu. Początkowo koncentrowano się przede wszystkim na produkcji mąki ziemniaczanej, jako surowca do wypieku chleba (wobec niedostatku ziarna zbożowego). Wkrótce pojawiły się także przepisy na inne dania i wódkę, co skutkowało masową produkcją i konsumpcją amerykańskich bulw na polskiej ziemi.

źródło: organizator