Przejdź do menu głównego | Przejdź do treści | Przejdź do wyboru wielkości czcionki | Przejdź do mapy strony | Przejdź do osób | Przejdź do wiadomości | Przejdź do wydarzeń | Przejdź do instytucji | Przejdź do wyszukiwarki wydarzeń |

Miasto Stołeczne Warszawa

Dziesiątki miejsc na poranne spacery
Święto Pesach w Polsce
Każdego roku, 15 dnia żydowskiego miesiąca nisan, Żydzi upamiętniają narodziny Narodu, celebrując święto Pesach. W tym roku, zgodnie z kalendarzem gregoriańskim, święto rozpocznie się wieczorem 14 kwietnia i potrwa osiem dni – do 23 kwietnia.

Po 210 latach niewoli egipskiej Mojżesz powiedział do Faraona: wypuść mój lud. Faraon odmawiał 10 razy i za każdym razem Bóg sprowadzał na Egipcjan inną plagę. Ostatnią plagą była śmierć pierworodnych, Bóg przeszedł wtedy przez ziemię egipską, omijając żydowskie domy (hebr. pasach znaczy ominąć) – stąd wywodzi się nazwa święta. Izraelici zostali wypuszczeni z niewoli, jednak prawdziwą wolność uzyskali dopiero po pięćdziesięciu dniach od wyjścia z Egiptu, kiedy otrzymali od Boga Torę na górze Synaj. Dla Żydów Pesach oznacza jednak coś więcej niż tylko historyczne wydarzenie.

„Każdy Pesach daje nam szansę na spojrzenie na miniony rok i określenie zniewoleń naszego życia, które niepotrzebnie ograniczają nasze szczęście i zdolność do czynienia dobra. – mówi rabin Michael Schudrich, Naczelny Rabin Polski – Podczas Pesach możemy zdać sobie sprawę z możliwości przełamania tych okowów osobistego „niewolnictwa”.

Podczas święta należy pozbyć się z domu chamecu, czyli produktów, które powstają z pięciu zakwaszonych rodzajów zbóż: pszenicy, żyta, owsa, jęczmienia i orkiszu. Także mąka z tych pięciu zbóż, jeśli miała kontakt z wodą przez dłużej niż 18 minut, jest uważana za chamec. Tora zakazuje jedzenia i posiadania jakiejkolwiek ilości chamecu podczas święta Pesach.

Chame może znajdować się nie tylko w jedzeniu, ale także w kosmetykach lub lekach. Inne zboża i nasiona – kitnijot – ryż, proso, fasola, soczewica, kukurydza, groch, uważane są za chamec przez Żydów aszkenazyjskich.

Podczas wieczerzy sederowej należy zjeść macę, gorzkie zioła i natkę pietruszki. Na stole znajdują się także jajko oraz kawałek upieczonego mięsa z kością. Gorzkie zioła upamiętniają gorycz niewoli, a mięso z kością ofiarę z baranka, którego krew pozwoliła oznaczyć drzwi Izraelitów i uchronić ich przed jedną z plag egipskich.

„Być może najważniejsze, co daje nam Pesach w tym roku, to szansa i wyzwanie do zrealizowania i zapamiętania faktu, że żyjemy w najlepszych czasach na bycie Żydem i Polakiem, jakie miały miejsce od 2000 lat. Możemy cieszyć się naszymi osobistymi i społecznymi wolnościami, którymi nas pobłogosławiono.” – dodaje rabin Michael Schudrich.